17 lis Warzywa i owoce, które należy jeść zimą
Jesień i zimą to bardzo trudne okresy dla naszego organizmu. Mniejsza ilość witaminy D, która wytwarzana jest pod skórą dzięki promieniom słonecznym, a także brak dostępu do świeżych i sezonowych owoców, negatywnie odbija się na naszym zdrowiu. Nie bez powodu w okresie zimowym, kiedy panują niższe temperatury, chorujemy częściej. Organizm najzwyczajniej w świecie nie może sobie poradzić z atakującymi go zewsząd infekcjami. Można to jednak zmienić, wdrażając do swojej diety warzywa i owoce, które dostać można w każdym sklepie ze zdrową żywnością. Jakie wybierać?
Owoce i warzywa zimą
Zarówno owoce, jak i warzywa powinny zawsze znaleźć się w naszej diecie. Dostarczają one niezbędnych składników odżywczych, których nie da się zastąpić suplementami. Niestety w okresie zimowym te rośliny często są bardzo wątpliwej jakości. Przede wszystkim odpowiada za to ich nienaturalne środowisko, w którym przychodzi im rosnąć. Bardzo często zawierają one w sobie ogromne ilości pestycydów i substancji chemicznych, dzięki którym dojrzewają. Nie ma w tym nic dziwnego, że brakuje im smaku, jak i wielu składników odżywczych – to właśnie efekt działania tych nawozów.
Jakich warzyw nie poleca się jeść zimą?
W okresie zimowym należy przede wszystkim unikać pomidorów. Mimo że mają one swoje stałe miejsca na sklepowych półkach, to bez problemu każdy z nas rozróżni, który pochodzi z naturalnej letniej uprawy, a który z zimowej. Większość tych drugich importowana jest z Holandii, gdzie nie można raczej liczyć na dużą dawkę słońca. Zazwyczaj pomidory w tym kraju rosną na wełnie mineralnej, która nasączona jest nawozami i wodą. Podobnie ma się sytuacja z ogórkami, które także można kupować przez cały rok. Również i je hoduje się na wełnie mineralnej. Warto także dodać, że ogórki nawet latem nie mają zbyt dużej ilości substancji odżywczych, więc tym bardziej powinniśmy z nich zrezygnować zimą. Wśród innych warzyw do odstawienia powinno się zaliczyć jeszcze szpinak, który łatwo zbiera zanieczyszczenia i zawiera szczawiany.
Jakie owoce zimą lepiej odstawić?
Wielu naukowców zgodnie twierdzi, że powinniśmy zrezygnować z cytrusów. Powodem jest to, że charakteryzują się one właściwościami wychładzającymi, które niezbyt sprawdzają się klimacie naszego regionu. Co więcej, mimo że pomarańcze i mandarynki pojawiają się w polskich domach w okolicach świat, to faktycznie dojrzewają w listopadzie. Podobnymi właściwościami dysponuje kiwi oraz banan, co dla wielu w przypadku tego drugiego owocu będzie z pewnością zaskoczeniem. Skąd zdolności wychładzające w bananie? Otóż zawiera on potas, który zaburza termoregulację organizmu i może powodować nadmierną potliwość, a co za tym idzie – obniżać temperaturę ciała.
Warto także dodać, że banan ma wysoki indeks glikemiczny, czyli sięgając po niego, de facto zaspokoimy głód, ale tylko na chwilę. Po jego zjedzeniu cukier w organizmie gwałtownie skacze, by po chwili równie szybko spaść. To powoduje, że po chwili znów robimy się głodni. Niestety nie wpływa to dobrze na naszą wagę, która w okresie zimowym zazwyczaj zwyżkuje przez mniejszą aktywność fizyczną. Zimą nie powinno się także spożywać truskawek, które znajdują się w plastikowych pojemnikach.
Jakie warzywa i owoce włączyć do swojej diety w okresie zimowym?
Natomiast w okresie zimy warto spożywać jabłka i gruszki. Świetną alternatywą dla świeżych owoców będą suszone, które mają praktycznie te same właściwości. Ponadto są równie zdrowe i łatwe w przechowywaniu. Nie pleśnieją ani się nie psują zbyt szybko. Nadają się na idealną przekąskę w czasie pracy, czy też między posiłkami. W przypadku warzyw można zaopatrzyć się także w wersje suszone lub mrożone. Wiele osób przestrzega przed mrożonkami, twierdząc, że są one pozbawione wszystkich wartości odżywczych. Oczywiście jest to mit, ponieważ w procesie zamrażania w rzeczywistości ubywa części witamin, ale w naprawdę minimalnym stopniu. Zimą świetnym rozwiązaniem będą także kiszone ogórki oraz kiszona kapusta.