03 lis Czy suszone owoce są zdrowe?
Suszone owoce są produktami znanymi od wielu lat. Figi, morele, śliwki, czy też rodzynki, są wybierane jako przekąska przez wiele osób, a warto wiedzieć, że taką metodę przechowywania owoców wynaleziono już dwanaście tysięcy lat przed naszą erą. Naukowcy twierdzą, że wtedy właśnie zostawiano owoce do wyschnięcia na słońcu.
Współczesne suszone owoce
W obecnych czasach nadal stosuje się podobne metody do tych sprzed tysięcy lat. Na słońcu suszy się między innymi daktyle, morele, śliwki, gruszki, jabłka czy brzoskwinie. Owoce, które nie wykazują takiej trwałości, moczy się w roztworze cukru, koncentratach soków z owoców lub konserwantach, z których należy wymienić przede wszystkim siarczany. Dlatego też warto czytać etykiety. Dzięki temu można uniknąć suszonych owoców, w których mogą występować szkodliwe związki chemiczne. Mało tego, niektórzy producenci mylnie podają nazwę suszenia, ponieważ w rzeczywistości owoce takie jak papaja, czy ananas mogą być kandyzowane.
Jakie są metody suszenia owoców?
Rozwój technologii doprowadził do tego, że powstały alternatywne metody suszenia owoców. Warto tutaj nadmienić, że są one przy tym znacznie bardziej wydajne niż tradycyjny sposób. Dzięki nowoczesnym rozwiązaniom suszone owoce zachowują wszystkie składniki odżywcze, co sprawia, że są one zdrowsze i pożywniejsze. Wśród współczesnych metod produkowania suszonych owoców wymienić należy:
- częściowe odwadnianie, zwane także odwadnianiem osmotycznym, które pozwala efektywniej osuszać owoce i wymaga mniej energii,
- suszenie mirkofalowe konwekcyjne, wykorzystujące fale elektryczne, które mają za zadanie skrócić czas osuszania i zużyć mniej energii,
- suszenie niskim ciepłem, czyli suszenie próżniowe,
- liofilizację, która jest najpopularniejszym sposobem osuszania owoców i pozwala zachować im więcej składników odżywczych, a co istotne – nie wykorzystuje do tego procesu ogrzewania ciepłem.
Przedstawione metody suszenia są powszechnie stosowane, ale tak, jak zostało to wcześniej wspomniane – proces ten wykonuje się także przy użyciu naturalnych sposobów. Przykładem mogą być jabłka lub inne egzotyczne owoce, które suszone są tradycyjnymi metodami przez ludy zamieszkujące dane tereny.
Jaka jest wartość odżywcza suszonych owoców?
Suszone owoce wykorzystywane są bardzo często jako przekąski na diecie. Zawierają one bardzo dużo cennych witamin i minerałów, związków fito
chemicznych oraz błonnik. Ponadto są produktem smacznym i trwałym. Świetnie sprawdzają się podczas podróży, ponieważ podczas procesu suszenia tracą znaczną część swojego pierwotnego rozmiaru, przez co można je łatwo transportować i przechowywać. Standardowa porcja suszonych owoców to około czterdziestu gramów dziennie, czyli tyle, co jedna czwarta szklanki. Należy pamiętać o tym, że nawet mała ilość tych przekąsek zawiera dużo składników odżywczych, dzięki czemu mogą zagwarantować znaczną ilość błonnika pokarmowego potasu.
W suszonych owocach można znaleźć między innymi wapń, magnez, fosfor i żelazo. Jedną z największych korzyści żywieniowych, jaką dostarczają tego rodzaju zdrowe przekąski, jest zawartość związków fitochemicznych, wśród których znajdują się fitoestrogeny, awonoidy, kwasy fenolowe oraz karotenoidy o przeciwutleniającym działaniu. Należy także pamiętać o tym, że suszone owoce mają dużą ilość kalorii, co może powodować, że ich podjadanie w trakcie diety będzie przynosiło niepożądany skutek.
Cukier a suszone owoce
Suszone owoce same w sobie zawierają dużą ilość cukru. Ich nieodłącznym składnikiem jest fruktoza i glukoza, a część z nich może zawierać także sorbitol, który sprzyja reakcji insuliny. Trzeba jednak pamiętać o tym, że niektóre suszone owoce są dodatkowo słodzone, dlatego powinno się wybierać tylko te, które nie mają dodawanego cukru. Ponadto istotną kwestią jest to, że są one rzecz jasna mniej słodkie od batoników, mają mniej cukru, ale za to przy zachowaniu odpowiedniej porcji będą najlepszą przekąską.