22 gru Kompot wigilijny z suszonych owoców
Kompot z suszu to napój, którego według tradycji nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Choć dziś przyrządzany jest właściwie tylko w okresie świątecznym, dawniej pito go w miesiącach jesienno-zimowych ze względu na bogate właściwości odżywcze. Można go przygotowywać zarówno w wersji tradycyjnej, jak i ze szczyptą nowoczesności. Z naszym przepisem i radami odkryjesz jego smak na nowo.
Kompot z suszu – siła tradycji
Receptura na kompot z suszonych owoców wywodzi się z tradycji Łemków, a napar zgodnie z wierzeniami ma magiczną moc. Wszystko przez znajdujące się w nim owoce – śliwki odpędzają złe duchy, jabłka zapewniają miłość i zdrowie, gruszki dają gwarancję długowieczności. Nie bez znaczenia są również odmiany wykorzystywanych owoców. Najlepiej sięgnąć po śliwkę węgierkę, jabłka antonówki oraz gruszkę typu klapsa. Warto przy tym pamiętać, że pozostały po kompocie susz jest nadal zdatny do spożycia i może stanowić pożywną przekąskę lub dodatek do owsianki lub ciasta.
Prozdrowotne właściwości naparu
Kompot z suszonych owoców oprócz tego, że skutecznie gasi pragnienie, jest naturalnym lekarstwem dla przeciążonego świątecznymi potrawami układu pokarmowego. Poprawia perystaltykę jelit, łagodzi podrażnienia żołądka oraz stanowi wartościową pożywkę dla flory bakteryjnej jelit. Napój z suszu to także cenne źródło witamin (A, C i B), minerałów (magnezu i potasu) oraz błonnika. Warto go mieć pod ręką w czasie Świąt, aby uniknąć przykrych skutków przejedzenia czy niestrawności.
Przepis na kompot z suszonych owoców
Nie trzeba posiadać szczególnych zdolności kulinarnych, aby przygotować pyszny kompot z suszu. Wystarczy chwila czasu, trochę chęci i dobrej jakości suszone owoce. Gotowi? Zatem do przygotowania naparu potrzebujemy 1,5 l wody, 100 g suszonych jabłek, 100 g suszonych gruszek, 5-10 suszonych śliwek (w zależności od intensywności smaku, jaki chcemy uzyskać), laskę wanilii oraz kilka goździków.
Zanim przystąpimy do gotowania, owoce warto zalać wodą i odstawić na co najmniej kilka godzin lub nawet całą noc. W ten sposób wydobędziemy z nich esencję i aromat. Kolejnego dnia gotujemy susz w tej samej wodzie. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień, dodajemy cukier oraz pozostałe składniki i gotujemy jeszcze ok. 30 minut. Kompot najlepiej przygotować dzień przed wigilią. Będzie wówczas jeszcze bardziej aromatyczny.
Z nutą nowoczesności
Jeżeli chcemy “podkręcić” smak tradycyjnego kompotu, możemy do niego dodać rodzynki, suszone morele lub żurawinę. Sposobem na wzbogacenie smaku będzie również dorzucenie wędzonych owoców, np. 2-3 gruszek, które nadadzą całości bardziej dymnego charakteru. Te osoby, którym z kolei przeszkadza charakterystyczny posmak kompotu z suszu, mogą go zneutralizować, dodając skórkę z cytryny lub/i pomarańczy.
Suszone owoce prosto z natury
Trudno sobie wyobrazić polską wigilię bez kompotu z suszu. Jest jeszcze czas, aby go przygotować. Do tego celu warto wybrać starannie wyselekcjonowane i pozbawione konserwantów suszone owoce z ekologicznych upraw w dużych kawałkach. Tylko one będą smakować jak te z babcinej spiżarni i w czasie Świąt przywołują najlepsze wspomnienia z dzieciństwa.