fbpx
 

Dlaczego warto jeść suszone owoce?

Dlaczego warto jeść suszone owoce?

W obecnych czasach można zauważyć, że coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co ląduje w ich koszyku. I bardzo dobrze! Warto więc, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, przyjrzeć się suszonym owocom. Faktem jest, że mają one sporą ilość kalorii i zawierają do tego naturalne cukry. Mimo to są polecane jako dodatki do dań lub samodzielna przekąska. Co jest takie w suszonych owocach, że coraz więcej osób po nie sięga? Dlaczego warto je jeść w okresie jesienno-zimowym? 

Suszone owoce – mnóstwo witamin i kalorii

Zacznijmy od pewnego paradoksu. Suszone owoce, mimo że są kaloryczne, to są bardzo dobre na odchudzanie. Oczywiście podstawą jest ich jedzenie w umiarkowanych ilościach, ponieważ zawierają bardzo dużo kalorii. Suszone owoce zawierają w sobie dużo błonnika, składników mineralnych i witamin, które mogą korzystnie wpływać na funkcjonowanie organizmu oraz wspomóc dietę odchudzającą. Owoce w tej postaci są świetną alternatywą dla ich świeżych zamienników, które w okresie jesienno-zimowym nie są tak łatwo dostępne. 

Atutem suszonych owoców jest to, że nie zawierają one tłuszczu i mają bardzo niską zawartość sodu. Natomiast zamiast tego mają w dużo witaminy A i B. Ponadto można w nich znaleźć jeszcze błonnik, żelazo, wapń i fosfor oraz magnez. Dlatego też bardzo często poleca się je zamiast stosowania suplementacji witaminowej w okresie większego prawdopodobieństwa na złapanie infekcji bakteryjnej lub wirusowej. 

Co to są niesiarkowane owoce suszone?

Niesiarkowane owoce suszone to inaczej mówiąc te, które w procesie suszenia nie są poddawane działaniu konserwantu E220. Bardzo często używa się go w przemyśle żywnościowym, więc można go spotkać między innymi w sokach z owoców oraz bakaliach. Suszone owoce, na które nie oddziałuje konserwant E220, są o wiele bardziej zdrowe, ponieważ nie tracą praktycznie wcale witamin. Dla wielu jednak ich wygląd może nie być apetyczny, aczkolwiek są grupy zwolenników suszonych owoców. Wybierając tego typu produkty, powinno się zawsze czytać dokładnie etykietę, aby sprawdzić, czy nie są do nich dodawane polepszacze i cukier, które mogą negatywnie oddziaływać na organizm. 

Do czego warto dodawać suszone owoce?

muesli z suszonymi owocami

Suszone owoce spożywa się najczęściej w formie przekąski, jednak ze względu na ich kaloryczność powinno się pilnować zjadanych porcji. Dlatego też poleca się je jako dodatki do najrozmaitszych dań. Owoce idealnie będą pasować do owsianki, herbaty, muesli oraz jogurtu. Ponadto można je również dodawać do różnego rodzaju ciast i wypieków. Bardzo często z tych produktów robi się kompoty, a także dodaje się je do dań mięsnych. 

Przechowywanie suszonych owoców nie jest skomplikowane i wystarczy do tego szczelnie zamykany pojemnik. Należy go umieścić w zacienionym i chłodnym miejscu, aby owoce nie zawilgotniały, co w konsekwencji spowodowałoby ich spleśnienie. Idealnie do ich przechowywania nadają się wszelkiego rodzaju szafki, czy półki lub spiżarnie. Suszone owoce, mimo że mają dużo kalorii, powinny być regularnie spożywane, szczególnie w chłodniejsze pory roku, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i składników odżywczych. Warto także dodać to, że są one niezwykle sycące, dlatego po ich zjedzenie nie jesteśmy głodni przez dłuższy czas. 

Jeśli obawiamy się tego, że spożywając owoce w takiej formie, zbyt szybko przytyjemy, można zastosować proste rozwiązanie. Wystarczy kupować mniejszą paczkę. Ponadto możemy je jeść w porach okołotreningowych, aby dostarczyć niezbędnego paliwa przed treningiem lub uzupełnić niedobory tuż po nim.